Wat is oorsmeer? Oorsmeer verwijderen?

Wat is oorsmeer? Oorsmeer verwijderen?

mei 12, 2021 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Oorsmeer verwijderen
Af en toe je gehoorgang met een wattenstaafje schoonmaken om oorsmeer te verwijderen kan fris voelen, maar is geen goed idee. Je loopt hierdoor namelijk de kans op infectie, eczeem en beschadigingen aan je gehoorgang en trommelvlies. Hoe verwijder je wel veilig oorsmeer? Wij vertellen je er alles over.

Wat is oorsmeer?
Oorsmeer, ook wel oorwas of cerumen genoemd, is iets dat soms als vies of onhygiënisch wordt gezien. Toch is dat het zeker niet. Oorsmeer beschermt je oren namelijk tegen onder andere vocht, insecten, ziekmakende bacteriën en schimmels. Oorsmeerklieren in de gehoorgang produceren oorsmeer en dit komt langzaam naar buiten. Onderweg naar buiten neemt het oorsmeer allerlei huidschilfers, stof en ander viezigheid mee die niet in de gehoorgang horen. Soms komt er meer oorsmeer naar buiten, dan andere keren. Wanneer er veel oorsmeer is geproduceerd, kan dit zichtbaar op je oorschelpen gaan zitten. Dit valt gelukkig veilig en simpel te reinigen.

Wat te doen tegen oorsmeer?
Om je oren schoon te maken heb je weinig tot niets nodig. Dit komt doordat je gehoorgang een zelfreinigend orgaan is. Het oorsmeer dat naar buiten komt en aan de oorschelp (en dus niet meer in de gehoorgang) zit, kun je wel weghalen met een wattenstaafje.

Als je van nature veel oorsmeer hebt, kun je bij het douchen de gehoorgang zachtjes schoonspoelen met lauw water. Zorg dat er geen zeepresten in het oor achterblijven, want ook zeep kan de beschermende functie van oorsmeer aantasten en leiden tot uitdroging of zelfs eczeem van de wand van de gehoorgang.

Waarom is oorsmeer verwijderen met een wattenstaafje niet verstandig?
Oorsmeer uit je gehoorgang verwijderen met een wattenstaafje is niet de correcte manier om je oren schoon te maken. Door met een wattenstaafjes (of ander voorwerp) je gehoorgang in te gaan, zorgt er namelijk voor dat je het oorsmeer juist aanduwt. De oorsmeerprop verhardt hierdoor en het wordt steeds lastiger deze uit je gehoorgang te krijgen. Bovendien leidt het verwijderen van oorsmeer tot stimulering van de oorsmeerklieren. Ze gaan dus harder werken en produceren alleen maar meer oorsmeer. Op deze manier blijf je bezig met je oren schoonmaken.

Daarnaast vergroot je zo ook nog de kans op infecties, eczeem en beschadigingen aan je gehoorgang en trommelvlies. Wanneer deze aandoeningen optreden heb je niet alleen last van oorsmeer, maar ook van pijnklachten en irritaties, zoals jeuk en een branderig gevoel in de oren. Genoeg redenen om voorzichtig met je gehoorgang om te gaan dus.

Wat moet je niet doen bij het verwijderen van oorsmeer?
Sommige mensen doen de gekste dingen om oorsmeer te verwijderen en gebruiken bijvoorbeeld haarspelden, balpennen, paperclips of zelfs lucifers om zichzelf van oorsmeer te bevrijden. Dit is niet alleen onhygiënisch, maar kan ook gevaarlijk zijn. Gebruik deze voorwerpen dan ook niet om je oren schoon te maken.

Toch nog veel oorsmeer?
Wanneer je toch last blijft houden van veel oorsmeer, kun je gedurende twee of drie dagen een klein beetje lauwe slaolie of olijfolie in je oor druppelen. Zo wordt het oorsmeer wat zachter, waardoor hardnekkig oorsmeer loslaat van de gehoorgang. Overtollig oorsmeer komt vervolgens vanzelf naar buiten.

Wanneer moet je naar de huisarts?
Heb je een gaatje of buisjes in je trommelvlies? Overleg dan eerst met je huisarts voordat je je oren gaat druppelen. Helpt het druppelen niet en heb je het idee dat er echt een prop oorsmeer vastzit? Ga dan langs bij de huisarts, die kan je oren eventueel uitspuiten.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Ga dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, zij staan voor je klaar.

nieuws online