STUDY360-project maakt samen blokken tijdens corona mogelijk in Antwerpen

STUDY360-project maakt samen blokken tijdens corona mogelijk in Antwerpen

april 19, 2021 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

De coronacrisis weegt op iedereen, en niet in het minst op studenten. Niet alleen moeten ze dit academiejaar noodgedwongen de lessen volgen vanuit hun studentenkamer, ook moeten ze hun examens opnieuw alleen voorbereiden. STAN, het studentenplatform in Antwerpen, zet het project STUDY360 in om studenten in coronaveilige omstandigheden samen te laten blokken. Zo wil stad Antwerpen de studenten en hun welzijn mee hoog op de agenda houden.

Sinds 5 jaar organiseert STAN (Student & Antwerp) het project STUDY360, waarbij studenten samen kunnen studeren op verschillende pop-uplocaties in Antwerpen. Alle locaties hebben een uniek aspect waardoor ze het blokken aangenamer maken voor de studenten. STUDY360 blijkt keer op keer een groot succes bij zowel studenten als locatiepartners.

Tijdens dit academiejaar bood STUDY360 studenten de kans om op een veilige manier in kleine groepen samen te studeren. Meer dan ooit slaat dit aan. Organisaties die het voorbije jaar noodgedwongen hun werking on hold moesten zetten, waaronder de cultuurhuizen, boden solidair hulp aan de studenten door hun locaties voor hen open te stellen.

Samen studeren noodzakelijk voor welzijn studenten
Stad Antwerpen zet voor de derde keer tijdens dit coronajaar in op veilig samen blokken. STAN, de locatiepartners en veiligheidsdiensten zetten hiervoor opnieuw een arsenaal aan maatregelen in.

Schepen voor onderwijs en jeugd Jinnih Beels: “Het einde van een ongewoon en lastig academiejaar komt stilaan in zicht voor onze studenten. Dat wil ook zeggen dat de blok- en examenperiode naderen. Een periode waarin studenten meer dan ooit nood hebben aan een rustige en veilige studieplek. Ook heel wat ondernemingen en organisaties in onze stad – denk aan cultuurhuizen, brouwerij De Koninck en MerksemDok – hebben dat begrepen. Twintig locaties verspreid over de stad zetten hun deuren open om onze studenten, op een coronaveilige manier, een studieplek aan te bieden.”

Veilige studielocaties
Elke studielocatie wordt gemonitord: alle aanwezige studenten wordt gevraagd zoveel mogelijk op eenzelfde plek te studeren en alle geldende maatregelen in acht te nemen. Mondmaskerplicht en het gebruiken van de aanwezige desinfectatiematerialen zijn de basisstandaard. Registratie vooraf is verplicht, ventilatie en steward/suppoostenwerking zijn gegarandeerd. Zo kunnen studenten in alle rust studeren en zeker zijn van een veilige plek.

20 bloklocaties, bijna 350 studieplekken
Ook nu weer staan veel cultuurhuizen paraat: MAS, Arenberg, Bourlaschouwburg, deSingel, hetpaleis, Zomerfabriek, Trix en cultuurcentra De Kern en 252cc Ekeren zetten hun deur open voor de studenten. Ook bibliotheken en een aantal organisaties tekenen in op het STUDY360-project: bib Park Merksem, Borgerhub, brouwerij De Koninck, De Winkelhaak, Kavka, MerksemDok, Wisper/Noordpoort, Provinciehuis, GATE15, Campus National en Stadhuis (Hofstraat).