Stad zoekt verhuurder energiezuinige huishoudtoestellen

Stad zoekt verhuurder energiezuinige huishoudtoestellen

juni 2, 2021 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Stad Antwerpen wil de energiearmoede bij kwetsbare Antwerpenaren aanpakken. Ze zoekt daarvoor een partner die via een goedkope huurformule energiezuinige vrijstaande huishoudtoestellen aanbiedt. Geïnteresseerden kunnen tot 4 juli een voorstel indienen.   Voor huurders, alleenstaanden, eenoudergezinnen en werklozen ligt de energiekost vaak een pak hoger omdat ze in woningen met slechte energieprestaties wonen en niet in staat zijn energiezuinige – en in aankoopprijs veelal duurdere – huishoudtoestellen aan te kopen.   Stad Antwerpen wil kwetsbare Antwerpenaren helpen door hen de mogelijkheid te bieden energiezuinige huishoudtoestellen met energielabel A+++ of energieklasse 1 te huren.

Denk daarbij aan koelkasten, diepvriezers, wasmachines, droogkasten of combinatietoestellen koel/vries en wasmachine/droogkast. Op die manier kunnen ze eenvoudig besparen op hun energiefactuur. De stad zal via Energiesnoeiers van het Energiehuis 150 Antwerpenaren selecteren die van het aanbod kunnen gebruikmaken.   Schepen voor sociale zaken Tom Meeuws: “De armste gezinnen betalen vandaag de hoogste energiefacturen en kunnen niet investeren in energiezuinige toestellen.

Dat moet en kan anders. Met het verhuren van deze toestellen verzoenen we bovendien de sociale doelstellingen met de klimaatdoelstellingen van onze stad. We strijden niet alleen tegen energiearmoede maar helpen ook de CO2-uitstoot te halveren tegen 2030.”   Als eerste stap gaat de stad op zoek naar een partner om die vrijstaande huishoudtoestellen te verhuren. De partner moet een goedkope all-in cost huurformule van 10 jaar aanbieden. Dit betekent dat naast de huur ook de plaatsing, service, onderhoud en herstellingen moeten inbegrepen zijn. Zo weten kwetsbare Antwerpenaren duidelijk wat ze in totaal zullen moeten betalen en komen ze niet voor verrassingen te staan bij bv. een defect. Ook de impact van energiekosten op het maandelijkse budget wordt zo zichtbaarder.  

Geïnteresseerden dienen voor 4 juli 2021 om 23.59 uur een projectvoorstel in bij energieteam@antwerpen.be. De voorwaarden om deel te nemen staan in de projectoproep. Klik hier voor de link.