Stad gaat op zoek naar lichtontwerper voor operagebouw

Stad gaat op zoek naar lichtontwerper voor operagebouw

mei 15, 2021 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Stad Antwerpen wil de Vlaamse Opera en Hotel Wagner volop laten stralen. Daarom gaat ze via een open oproep op zoek naar een ontwerper die een architecturale verlichting op maat van de recent gerenoveerde opera en het naastgelegen hotel kan opmaken.

Na de recente heraanleg van de omgeving inclusief aangepaste verlichting, wil de stad nu ook de Vlaamse Opera en Hotel Wagner volgens de principes van het Antwerpse Lichtplan uitlichten. Via een open oproep wordt een ontwerper gezocht die door middel van licht de relatie tussen het gebouw en de omgeving versterkt en het theatrale karakter van het gebouw benadrukt. Daarbij wordt ook gedacht aan speciale lichttechnieken, zoals ledverlichting in verschillende kleuren.

Schepen voor openbaar domein Claude Marinower: “Via architecturale verlichtingen willen we markante plekken van de stad extra in de spotlights zetten, zodat ze nog beter tot hun recht komen. De kathedraal en de Carolus Borromeuskerk zijn daar al een mooi voorbeeld van. Deze legislatuur zijn het station Antwerpen-Centraal en het operagebouw onder meer aan de beurt. Ik kijk alvast uit naar het resultaat.”

Slim en energiebewust verlichten

Sinds enkele jaren zet de stad 100% slimme ledverlichting in met het oog op energiebewuste en duurzame verlichting. Ook in de recente architecturale lichtontwerpen wordt ledverlichting gebruikt om een harmonisch lichtgeheel te creëren.

Lichtplan stad Antwerpen

Stad Antwerpen keurde in 2012 het algemene Lichtplan goed met een visie op coherente en duurzame verlichting voor de verschillende delen van de stad. Het lichtplan is gebaseerd op 3 lagen: de basisverlichting in de verschillende zones van de stad, de verlichting van de structurele assen en de sfeerverlichting. Tot die derde laag behoren gebouwen, monumenten en speciale zichten die de sfeer in de woonomgeving versterken. Het operagebouw valt hieronder. Meer informatie over het Lichtplan staat op www.antwerpenmorgen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.