Nederland zakt wederom op ranglijst persvrijheid

Nederland zakt wederom op ranglijst persvrijheid

29 april 2021 Uit Door Nieuws Online Magazine

29 april 2021
Nederland zakt wederom op ranglijst persvrijheid in aanloop naar Wereld Persvrijheidsdag (3 mei)

Op 3 mei is het Wereld Persvrijheidsdag. Voor Free Press Unlimited staat elke dag in het teken van het bevorderen en beschermen van persvrijheid wereldwijd. In aanloop naar 3 mei zien we dat het harder nodig is dan ooit om ons hard te maken voor de verdediging van dit grondrecht.

Elk jaar publiceert Reporters without Borders de persvrijheidsindex, een ranglijst van 180 landen. Nederland zakt dit jaar wederom een plaats op de lijst, van plek 5 naar plek 6. Want ook in Nederland is de wereldwijde trend van toenemende aanvallen op onafhankelijke media en journalisten steeds meer zichtbaar. Nederland moet op de persvrijheid index naast de Scandinavische landen ook Costa Rica voor laten gaan.

Dit heeft alles te maken met het feit dat ook in Nederland politici zich in navolging van leiders als Trump, gelegitimeerd voelen om de media af te schilderen als bronnen van ‘nepnieuws’ en als vijanden van het volk. Met als gevolg dat mensen ook echt journalisten fysiek aanvallen. En die aanvallen nemen hand over hand toe, zo blijkt ook wel uit de recente publicatie van Persveilig, dat in de eerste vier maanden van dit jaar al 100 meldingen heeft gekregen, waar dit er over heel 2020, 121 waren.

Free Press Unlimited strijdt al jaren voor meer persvrijheid, met name in landen waar dat niet vanzelfsprekend is. Nederland was altijd een land dat de persvrijheid hoog in het vaandel had staan, maar dat is steeds minder het geval. Zaak dus om extra aandacht voor het belang van persvrijheid te vragen.

Free Press Unlimited doet dit rond 3 mei onder andere door bijdrages aan de evenementen World Press Freedom Conference en de Dag van de Persvrijheid Online. Lees hier meer daarover.

nieuws online