Luchtmacht ontvangt eerste nieuwe Chinook transporthelikopter

Luchtmacht ontvangt eerste nieuwe Chinook transporthelikopter

12 april 2021 Uit Door Nieuws Online Magazine

Het eerste toestel van de nieuwe Chinook transporthelikoptervloot wordt op woensdag 14 april overgedragen aan het Defensie Helikopter Commando op vliegbasis Gilze-Rijen voor ingebruikname. Bij het ontvangst is demissionair Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser aanwezig en de Directeur Defensie Materieel Organisatie, vice-admiraal Arie Jan de Waard. In 2015 besloot het kabinet de verouderde transporthelikoptervloot te vervangen en moderniseren.
Met het overdragen van de eerste Chinook dit jaar krijgt de Koninklijke Luchtmacht stapsgewijs de beschikking over een moderne, toekomstbestendige transporthelikoptercapaciteit die voor (inter)nationale partners en samenwerkingsverbanden waar ook ter wereld kan worden ingezet. Vijftien helikopters worden gestationeerd bij het 298 squadron op vliegbasis Gilze-Rijen. De andere vijf zijn permanent ingedeeld bij 302 squadron in Fort Hood, Texas, waar Nederlandse helikopterbemanningen trainen.

Met de start van het project Vervanging en Modernisering Chinook is in 2015 besloten om de huidige elf CH-47-D Chinook helikopters te vervangen door nieuwe helikopters en de zes CH-47F toestellen te moderniseren tot de zelfde standaard. Daarbij is de Chinook vloot met drie nieuwe toestellen uitgebreid tot in totaal twintig.

Schaarse helikoptercapaciteit
Bij militaire operaties zijn transporthelikopters van grote waarde. Zij zijn flexibel, doeltreffend en snel inzetbaar en leveren daarmee en belangrijke bijdrage aan de Nederlandse missies. Deze helikoptercapaciteit is schaars, zowel in Nederland als daarbuiten. Met de vervanging en uitbreiding van de Nederlandse Chinook-capaciteit nemen de oefenmogelijkheden, de inzetbaarheid en het voortzettingsvermogen van de krijgsmacht toe.

CH-47F MYII CAAS
De CH-47F MYII CAAS is een up-to-date wapensysteem dat beschikt over nieuwe technologieën die aansluiten op het informatie gestuurd en genetwerkt optreden. Het past bovendien bij de Defensievisie 2035 en de weg naar een toekomstbestendige luchtmacht. Ook zorgt de invoering van dit type Chinook voor een betere beschikbaarheid van transporthelikopters door een nieuw onderhoudssysteem en meer synergie met andere gebruikers.

Kijk mee
U kunt de ceremonie woensdag 14 april a.s. live meebeleven en volgen vanaf 14.30 uur via: bit.ly/youtubeluchtmacht

De ceremonie heeft, gezien de huidige COVID-19-maatregelen, een kleinschalig karakter waarbij maatregelen strikt in acht worden genomen.