JULIAN ALAPHILIPPE SCHREEUWT TEGEN LA FOSSE AUX… WOLFPACK!

JULIAN ALAPHILIPPE SCHREEUWT TEGEN LA FOSSE AUX… WOLFPACK!

juni 27, 2021 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Julian Alaphilippe reed naar de overwinning op de klim van La Fosse aux Loups (de wolfpit) met de hulp van zijn Wolfpack van Deceuninck-Quick Step. Hij werd de eerste Fransman die de openingsrit van de Tour de France won sinds Christophe Moreau twintig jaar geleden en pas de derde regerend wereldkampioen die de regenboogtrui verruilde voor de gele trui aan het einde van etappe 1 na Georges Speicher (1934) en Bernard Hinault (1981).

26/06/2021 – Tour de France 2021 – Etape 1 – Brest / Landerneau (197,8 km) -26/06/2021 – Tour de France 2021 – Etape 1 – Brest / Landerneau (197,8 km) – © ASO /Pauline Ballet
26/06/2021 – Tour de France 2021 – Etape 1 – Brest / Landerneau (197,8 km) -26/06/2021 – Tour de France 2021 – Etape 1 – Brest / Landerneau (197,8 km) – © ASO /Pauline Ballet
A.S.O./Pauline BalletA.S.O./Pauline Ballet © A.S.O./Pauline Ballet
Zes renners aan de leiding

184 renners gingen om 12.33 uur aan de start van etappe 1 in Brest. Victor Campenaerts (Qhubeka-Nexthash) was de eerste die een klein gaatje voor zichzelf kreeg. Het stelde hem in staat om het eerste bergpunt te verzamelen dat voor het grijpen lag aan de côte de Trébéolin (cat. 4, km 8.6). Vijf renners wisten foutloos te gaan op km 12 op initiatief van Franck Bonnamour (B&B), snel weer bijgestaan ​​door Danny van Poppel (Intermarché-Wanty Gobert), Cristian Rodriguez (TotalEnergies), Anthony Perez (Cofidis), Ide Schelling (Bora-Hansgrohe ) en later door Conor Swift (Arkea-Samsic) om een ​​kopgroep van zes te maken op km 19,5 Acht kilometer verder werd hun maximale voordeel van 3’55” genoteerd. Tim Declercq en Petr Vakoc pakten de teugels van het peloton voor respectievelijk Deceuninck-Quick Step en Alpecin-Fenix.

Ide Schelling solo’s naar KOM-glorie

Na een sterke aanval van Schelling won Perez de berg op Locronan (km 61,5). Schelling viel aan op de bodem van de côte de Stang Ar Garront in Châteaulin (km 111) om één bergpunt te pakken, maar hij zette door en zijn voormalige ontsnappingsgenoten werden binnengehaald door het peloton met nog 68 km te gaan. Een enorme crash vond plaats op km 152 toen Tony Martin een toeschouwer aanreed. Het leidde tot de eerste terugtrekking van de Tour de France 2021 omdat Jasha Sütterlin (DSM) geblesseerd raakte. Het duurde even voordat Wout van Aert, Miguel Angel Lopez, Sonny Colbrelli en Bryan Coquard terug in het peloton waren.

Alaphilippe solo’s in La Fosse aux Loups

Schelling werd teruggebracht met nog 28 km te gaan. Het peloton reed samen aan een matige snelheid richting Landerneau. Een andere enorme crash deelde het peloton 7,5 km voor het einde. Deceuninck-Quick Step leidde het peloton sterk voor de 3 km lange beklimming van La Fosse aux Loups. Alaphilippe viel aan in het steilste gedeelte voor de 2 km te gaan. Hij sloeg een gat voor zichzelf. Pierre Latour (TotalEnergies) en het Sloveense duo Primoz Roglic en Tadej Pogacar achtervolgden hem, maar hij weerde hun terugkeer af. Michael Matthews sprintte naar de tweede plaats en Roglic pakte een interessante tijdbonus op de derde plaats. Chris Froome is zwaar getroffen door de crash. De podiumkandidaten Richie Porte en Miguel Angel Lopez van vorig jaar verloren ook veel tijd aan het einde van de eerste etappe.