HOE KIES IK EEN FIETS?

HOE KIES IK EEN FIETS?

juni 27, 2021 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Ben jij op zoek naar een goede en stijlvolle transportfiets? Dan is de AMIGO Forest wat je zoekt! De transportfiets kenmerkt zich door de praktische voordrager. Ideaal om goederen op te vervoeren, zoals een boodschappentas of schooltas. Daarnaast is de fiets uitgerust met brede banden, een robuust frame en een dubbel standaard. Kortom, de AMIGO Forest is van alle gemakken voorzien en dé transportfiets voor al jouw alledaagse ritjes.

Gebruiksvriendelijk
Het gaat er bij een fiets natuurlijk om dat je zonder problemen opstapt en direct kunt wegfietsen. Bij de AMIGO Forest hebben we er alles aan gedaan om dat voor elkaar te krijgen. Met robuuste voordrager, goede verlichting en reflectie en een zeer comfortabel zadel. Met de Forest geniet je echt van een gebruiksvriendelijke transportfiets!

Mooi design
Bij AMIGO doen we er alles aan om onze fietsen zo veel mogelijk te laten opvallen met een mooi design. Met het design van de AMIGO Forest is dat meer dan gelukt, al zeggen we het zelf. Het strakke design geeft de fiets een echte stijlvolle uitstraling.

Een fiets die lang mee gaat
Het frame van de fiets is gemaakt van een sterke en duurzame metaallegering. Dankzij de duurzame stalen onderdelen van onder andere Herrmans geniet jij jarenlang van deze fiets! Kortom, ben je op zoek naar een nieuwe transportfiets voor al jouw dagelijkse fietsritjes? Dan is de AMIGO Forest dé fiets die je zoekt!

De perfecte fiets voor jou
Ben jij opzoek naar de juiste transportfiets? Dan is de AMIGO Forest de perfecte fiets voor jou! Ontzettend geschikt om jouw dagelijkse dingen mee te doen. De Forest is niet alleen duurzaam maar ziet er ook nog eens superleuk uit! Wat wil je nog meer?

AMIGO
Bij AMIGO hebben we een fietsmaatje voor iedereen! Echt Nederlands ontwerp, en dat voor een zeer vriendelijke prijs. Van vrolijke kinderfietsen tot fietsen voor volwassenen: de kwaliteit staat altijd hoog in het vaandel. De fietsen hebben een stabiel frame en zijn verkrijgbaar in talloze kleuren en verschillende bandenmaten. Heb je ook onze nieuwe elektrische fietsen al ontdekt? De collectie van AMIGO wordt steeds groter, zodat ook jij je fietsmaatje vindt.

MOUNTAINBIKES
Een mountainbike of ‘all terrain bike’ heeft zijn naam niet gestolen: dit is de ideale fiets om er in de vrije natuur, weg van de stad op uit te trekken en je helemaal uit te leven. Er bestaan tegenwoordig weliswaar heel wat verschillende types, geschikt voor de meest uiteenlopende disciplines. Welke kies ik dan? Heb ik een grote voorvork nodig? Een volledig geveerde mountainbike (een ‘fully’), een licht model, brede banden?

Of het nu voor zondagse ritjes met het hele gezin is of voor sportieve trekkings, de meeste mountainbikes hebben een geveerde voorvork, maar geen achtervering. Die voorvering levert een zeker comfort op, ze dempt de oneffenheden in het terrein. Een niet-geveerde voorvork is dan weer wat lichter, en ook goedkoper.

Heeft je fiets wel achtervering (een ‘full suspension’ mountainbike), dan verhoogt de schokdemper op het frame je comfort op heel ruw terrein. Nadelen zijn het hoge kostenplaatje, het gewicht en het lichte vermogensverlies.

Als je trapt, zet je immers kracht op je pedalen. Zo kom je vooruit, maar wordt de vering ook licht ingedrukt, het zogeheten ‘pompeffect’. Een fully komt dus enkel van pas als je vaak op heel lastig terrein komt.

Bij freeride verslind je de bergen tegen elke snelheid, met sprongen en, voor de echte waaghalzen, de meest gedurfde figuren.

Een freeride-mountainbike krijgt het enorm zwaar te verduren en moet dus extra stevig zijn.

Je kiest best voor een mountainbike met schijfremmen, die zijn krachtiger dan de klassieke V-brakes in lange afdalingen. Ga ook voor uit de kluiten gewassen voor- en achtervering (met veerwegen van minstens 100 mm en liefst zelfs 150 mm).

Tip: freeriden is risicovol, mijd de obstakels en tracks die je doen twijfelen. We raden je ook aan om een integraalhelm op te zetten (die ziet eruit als een motorcrosshelm, maar is wat lichter en speciaal gemaakt voor op de MTB). Een val is immers zo gebeurd!

HYBRIDE- EN STADSFIETSEN
Als je je fiets zowel in als buiten de stad gebruikt, op asfalt én kleine paden, dan heb je een hybridefiets nodig.

Dit type fiets is ideaal voor mensen die sportieve fietstochtjes willen maken, maar vooral eindeloos willen genieten op de fiets. Een hybridefiets brengt je overal naartoe, hij is de allrounder bij uitstek.

Een tip: door over verschillende wegen en paden te rijden heb je meer kans dat je door doorns of over kleine steentjes rijdt, waardoor je binnenband lek raakt. Vergeet dus zeker niet om het nodige materiaal te voorzien om je band te kunnen repareren (bandenlichters, plakkers, binnenband…).

Gebruik je de fiets om naar het werk te rijden, boodschappen te doen of je vrienden een bezoekje te brengen en blijf je daarbij op de fietspaden en verharde wegen, dan is een echte stadsfiets helemaal iets voor jou!

Deze fietsen zijn uitgerust met grote wielen en vrij dunne bandjes, perfect om vlot over asfalt te bollen. Je kan er een mandje of fietstassen aan bevestigen, bovendien is dit soort fietsen comfortabel en vaak volledig uitgerust voor de openbare weg. Een stadsfiets moet handig en doeltreffend zijn!

Een tip: schaf jezelf ook één of meerdere sloten aan om te vermijden dat ze met je fiets aan de haal gaan in de stad! En als het kan zet je je fiets ’s nachts best gewoon binnen, geen enkel slot kan immers 100% garanderen dat je fiets niet gestolen wordt.

Hoe kies ik een type fiets
RACEFIETSEN
Weg- en racefietsen zijn gemaakt voor sportieve fietsers die graag ver en snel gaan.

Racefietsen hebben doorgaans een wieldiameter van 700 cm (wat overeenkomt met 28 inch) en heel dunne bandjes, om de wrijving van het asfalt te beperken en zo sneller en gemakkelijker te fietsen, zonder dat de goede wegligging van de fiets in het gedrang komt.

De fiets moet meerdere versnellingen hebben (en minstens 2 kettingbladen vooraan voor 18 versnellingen of meer), om op je eigen ritme te kunnen rijden en trappen tijdens eender welke afdaling of beklimming.

Een racefiets heeft ook een heel fijn zadel, om het comfort te verzekeren tijdens lange ritten. En nog een bepalende factor is het gewicht: hoe lichter je racefiets, hoe gemakkelijker je optrekt en accelereert. Aan dat lichte gewicht is wel een prijskaartje verbonden: voor de beste en meest veeleisende renners onder ons zijn er frames in carbon, die tegelijk stevig en licht zijn, maar ook veel duurder dan het aluminium dat gebruikt wordt voor de klassieke wegfietsen.

Een tip: je hebt racefietsen in verschillende maten, kies dus een racefiets afgestemd op jouw lengte, zo zit je beter en fiets je comfortabeler. Door een frame in de juiste maat te kiezen en het zadel op de goede hoogte te zetten, zal je zorgeloos de kilometers kunnen afmalen.

KINDERFIETSEN
Voor je kind is alleen de meest betrouwbare en stevigste fiets goed genoeg, zodat het in alle veiligheid kan leren fietsen. Voor elke lichaamslengte en leeftijd zijn er tal van modellen van kinderfietsen, speciaal ontworpen voor kinderen die zich willen amuseren en zonder zorgen willen fietsen en zich verplaatsen.

Voor de allerkleinsten worden zijwieltjes meegeleverd, zodat je kind onder je wakend oog en met wat hulp voor het eerst de trappers kan ronddraaien en leert hoe het zijn evenwicht bewaart.

Een tip: omdat veiligheid voor alles komt, mag je niet vergeten je kind een helm op te zetten! Kinderhelmen zijn tot in de puntjes bedacht en ontworpen voor je allerkleinste, voor een optimale veiligheid!