Fierensblokken terug naar originele kleuren

Fierensblokken terug naar originele kleuren

mei 19, 2021 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Uit onderzoek blijkt dat de elementen van de Fierensblokken in de Sint-Andrieswijk oorspronkelijk een ander kleurenpalet hadden. AG Vespa zal deze originele kleuren terugbrengen in de renovatie: oker, zandgrijs, zwart, mosgroen, zilver en bruin.

Vandaag, 18 mei 2021, is het 140 jaar geleden dat Gustave Fierens geboren werd. De architect is onder andere bekend van de iconische Fierensblokken. AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, renoveert deze momenteel.

Uit een historisch kleurenonderzoek tijdens het renovatieproces blijkt dat de Fierensblokken zoals we die vandaag kennen niet helemaal de Fierensblokken zijn zoals ze door Fierens gebouwd werden in 1938. Het originele kleurenpalet was anders. Zo waren de raamkozijnen niet wit, maar okerkleurig aan de straatkanten en zandgrijs aan de binnenhoven. De metalen poorten en hekjes waren niet bordeauxrood zoals vandaag, maar zwart. De entreedeuren en deurkozijnen van de trappenhuizen aan de Nationalestraat en Kronenburgstraat waren mosgroen, terwijl die aan de Willem Lepelstraat en Van Craesbeeckstraat een zilverkleur hadden. De stalen puien in de trappenhuizen waren dan weer bruinkleurig. AG Vespa zal deze kleuren terugbrengen in de renovatie.

Schepen voor wonen en voorzitter AG Vespa Fons Duchateau: “Het terugbrengen van de originele kleuren is een van de vele stappen die we ondernemen om dit patrimonium zoveel mogelijk in ere te herstellen.”

Ruwbouwwerken bijna afgerond
De ruwbouwwerken aan de Fierensblokken zijn bijna klaar. Binnenkort volgt het plaatsen van alle technieken en het buitenschrijnwerk. De originele kleuren gaan in die fase al langzaamaan terug tevoorschijn komen. Als alles goed gaat, worden de appartementen in de loop van 2022 afgewerkt. De woningen worden daarna verhuurd door AG Vespa.

Meer info over het project: https://www.agvespa.be/projecten/fierensblokken.