Dode puppy’s protesteren tegen Marktplaats

Dode puppy’s protesteren tegen Marktplaats

19 april 2021 Uit Door Nieuws Online Magazine

Vandaag barricaderen 100 lege hondenmanden de ingang van Marktplaats in Amsterdam. De lege mandjes staan symbool voor overleden puppy’s uit de illegale hondenhandel. Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals roept het handelsplatform hiermee op om advertenties van broodfokhandelaren te weren. 

Jaarlijks worden naar schatting 80.000 puppy’s naar Nederland gebracht via puppyfabrieken in Oost-Europa. De vaak doodzieke hondjes worden door Nederlandse handelaren verkocht via Marktplaats aan nietsvermoedende hondenliefhebbers. “We willen dat Marktplaats stopt met het faciliteren van illegale hondenhandel op hun website”, zegt dierenbeschermer Karen Soeters van House of Animals.

Doodziek

House of Animals, die eerder al aangifte deed tegen Marktplaats, start deze week met de bewustwordingscampagne ‘Het begint bij Marktplaats’. Langs Nederlandse snelwegen en in grote steden hangen digitale schermen en abri’s met foto’s van puppy’s uit de broodfokhandel. Al sinds de coronacrisis zijn veel mensen op zoek naar een puppy om het thuiszitten aangenamer te maken. Op de snel stijgende vraag wordt slim ingespeeld door broodfokhandelaren die te jonge, zieke en vaak getraumatiseerde hondjes importeren. 

Petitie

House of Animals roept hondenliefhebbers via hun website www.houseofanimals.nl op om een petitie te ondertekenen waarmee ze Marktplaats vragen om te stoppen met faciliteren van handel in illegale puppy’s. “Het doel is om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen”, aldus Soeters. “Zo laten we Marktplaats zien dat de Nederlandse bevolking helemaal klaar is met advertenties van malafide puppyhandelaren. De verhalen die gedupeerden ons vertellen zijn triest, zoals hondjes die doodziek zijn en zelfs overlijden.” 

Hondsdolheid

De campagne wordt gesteund door dierenartsenvereniging Caring Vets. “Deze actie is noodzakelijk om politiek, burgers en instanties wakker te schudden”, aldus dierenarts Servé Smeets. “Door de coronacrisis is de vraag naar puppy’s sterk toegenomen en malafide puppyverkopers wordt geen strobreed in de weg gelegd. Dierenartsen hebben hiervan al vaak melding gemaakt bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Maar er wordt niets mee gedaan. Zelfs niet als er bewijs is dat honden niet ingeënt zijn tegen het voor mens en dier zo gevaarlijke virus hondsdolheid.”