BIJNA 100.000 EURO VOOR ACHT NIEUWE FIETSPROJECTEN IN BRUSSEL

BIJNA 100.000 EURO VOOR ACHT NIEUWE FIETSPROJECTEN IN BRUSSEL

november 7, 2021 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Nieuwe fietsparkings in Sint-Lambrechts-Woluwe, Elsene, Anderlecht, Etterbeek, Schaarbeek, Ukkel en Brussel: acht projecten van overheden, verenigingen en scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest krijgen steun van het Fonds Bikes in Brussels, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. De oproep loopt permanent: nieuwe initiatieven voor een betere fietsinfrastructuur in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen op elk moment indienen.

Meer mensen de mogelijkheid geven om te kiezen voor de fiets als hét middel om zich veilig en efficiënt te verplaatsen in en naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat wil het Fonds Bikes in Brussels sinds drie jaar bereiken met zijn steun aan kleine, middelgrote en grote initiatieven van verenigingen, overheden of publieke en private partners, die de fietsinfrastructuur of -uitrusting in de hoofdstad willen verbeteren.

Acht nieuwe projecten
Het Fonds Bikes in Brussels selecteerde net nog eens acht projecten voor fietsparkings in zeven Brusselse gemeenten voor een totaalbedrag van 94.235 euro. Dit brengt het aantal fietsprojecten in Brussel die steun kregen van het Fonds sinds de oprichting in 2018 bij de Koning Boudewijnstichting op 53, voor in totaal meer dan vier miljoen euro.

Dit zijn de acht nieuwe laureaten die steun krijgen van het Fonds:
• In Sint-Lambrechts-Woluwe installeert de gemeente in vijf straten, verspreid over haar grondgebied, vijf boxen met 25 plaatsen om fietsen veilig te stallen. Met deze bijkomende parkeerplaatsen komt ze tegemoet aan de grote vraag in deze wijken en moedigt ze het gebruik van de fiets in de gemeente aan.
• Nog in Sint-Lambrechts-Woluwe richt de Haute École EPHEC een fietsparking in voor bezoekers. Het is maar een van de initiatieven van de Haute École om de fietsmobiliteit bij personeel, studenten en bezoekers te stimuleren, in het kader van een actieplan dat de hogeschool uitwerkte met de steun van Leefmilieu Brussels (Bike Project 2021).
• In Elsene legt fietsparkeeroplossing ROOF de link tussen garage-eigenaars die deze plek willen verhuren en fietsers die hun tweewieler veilig willen stallen in de buurt van hun woning. Met de steun van het Fonds rust ROOF de garages in verschillende gemeenten uit. Ze zorgt zo voor 500 beveiligde plaatsen voor fietsen.
• Le Creb, dat in Anderlecht een nieuw dagcentrum opende voor kinderen met een zware handicap, gaat een overdekte parking installeren voor 16 fietsen van personeelsleden, kinderen en hun gezin. Deze installatie past in het groene beleid van de vereniging, dat ze begon met de nieuwe passiefbouw.
• In Etterbeek breidt de Lutgardisschool haar fietsinfrastructuur uit met een overdekte parking voor 70 fietsen, die zo beschut staan bij slecht weer. Het initiatief, een idee van het oudercomité, wil een oplossing bieden voor de populariteit van de tweewieler en leraars, ouders en kinderen nog meer aanmoedigen om naar school te komen met de fiets.
• In Schaarbeek richt Centre Hama 1, een voorziening voor personen met een mentale handicap, een overdekte fietsparking in voor de fietsen van werknemers en bezoekers. Met de steun van het Fonds komt er ook een box voor de tandem die de vereniging wil aankopen voor haar bewoners.
• In Ukkel zorgt de Decrolyschool voor een parking voor 42 fietsen van leerlingen, ouders en leraars, samen met een reparatie-atelier voor fietsen. Dit initiatief past in de actieve pedagogie van de school, die activiteiten rond fietsen organiseert en het gebruik van de fiets als vervoersmiddel stimuleert.
• In Brussel installeert de Université Saint-Louis 13 nieuwe nietjes in haar fietsparking van 26 plaatsen. Het is maar een van de acties in haar actieplan om het gebruik van de fiets door personeel en studenten aan te moedigen; dit plan werkte de universiteit uit met de steun van Leefomgeving Brussels (Bike Project 2021).

Voorpagina » Blog » BIJNA 100.000 EURO VOOR ACHT NIEUWE FIETSPROJECTEN IN BRUSSEL