Bekende Nederlanders delen hun oorlogsverhaal voor War Child

Bekende Nederlanders delen hun oorlogsverhaal voor War Child

19 april 2021 Uit Door Nieuws Online Magazine

Wereldwijd groeien 160 miljoen kinderen op in oorlog. Ook als het vechten stopt, blijven ze angstig, kunnen ze anderen niet meer vertrouwen, kampen ze met depressies. Als ze volwassen worden, geven ze hun oorlogswonden door aan hun kinderen. Vanaf 19 april delen Bekende Nederlanders hun oorlogsverhaal met War Child om aandacht te vragen voor de kinderen in oorlog van nu. De interviews zijn vanaf maandagavond 19.00 uur te zien op NPO Start.

Ernst Jansz

Muzikant en schrijver Ernst Jansz was zo’n oorlogskind. “Het concentratiekampsyndroom van mijn vader is enorm bepalend geweest voor mijn jeugd. Het was altijd aanwezig, maar er werd niet over gesproken. Ik wil andere kinderen helpen, omdat het nu nog steeds gebeurt. Als je kinderen kunt helen van hun trauma’s, dan krijg je een gezonde wereld waarin mensen openstaan voor elkaar en niet bang meer zijn.”

Dieuwertje Blok

De joodse moeder van tv- en radiopresentator Dieuwertje Blok zat tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken. Veel familieleden overleefden de oorlog niet. “Mijn moeder lachte om niet te hoeven huilen. Het was haar overlevingsmechanisme. Haar verhaal is bepalend geweest voor mijn leven. Als ik droomde over oorlog was het altijd tegen joden. Altijd de kampen, altijd die oorlog.”

Naaz

De jeugd van zangeres Naaz werd bepaald door de trauma’s van haar Koerdische ouders die de Golfoorlog in Irak doormaakten. “Ik zat gevangen in hun bubbel van trauma. Altijd aanstaan, altijd sterk zijn, nooit je verdriet laten zien. Ook niet aan mijn ouders. Dat is zwakte en gaan mensen tegen je gebruiken. Ik had altijd het gevoel om te moeten schreeuwen om gehoord te worden.”

Doorbreek het zwijgen

De Bekende Nederlanders doen mee met de campagne ‘Doorbeek het zwijgen’ van War Child, omdat ze kinderen willen helpen de oorlog een plaats te geven, zodat die hun leven niet zoals bij hen blijft bepalen. War Child biedt bescherming, psychosociale steun en onderwijs, zodat kinderen zich weer veilig voelen om te praten over hun ervaringen en gevoelens.

Over de campagne

Aan de War Child-campagne werken verder mee: journalist Sinan Can, voormalig commandant van de strijdkrachten, generaal b.d. Peter van Uhm en Judith Jacobs. Auteur en filmmaker Natascha van Weezel deed de interviews. Als kleinkind van vier Holocaustoverlevenden weet zij als geen ander op wat voor manier trauma’s ook kunnen doorwerken bij naoorlogse generaties.